Joulu on ihanaa aikaa. Rakastan antaa lahjoja ja muistaa meille tärkeimpiä ihmisiä. Mikä olisikaan mukavampi lahja kuin sellainen joka ei jää nurkkiin tai hyllyihin pölyttymään ja viemään tilaa. Lapset tykkäävät touhuta jouluisin keittiössä kun pääsevät osallistumaan ja antamaan mm. kummeille jotain itsetehtyä.
Siksi lahjomme mm. herkuilla tänäkin vuonna.
Tässä muutamia nameja joita tänä vuonna päätyy lähtemään matkaan. Huomaathan että tehdäksesi näitä olisi sinulla hyvä olla lämpömittari.
Siksi lahjomme mm. herkuilla tänäkin vuonna.
Tässä muutamia nameja joita tänä vuonna päätyy lähtemään matkaan. Huomaathan että tehdäksesi näitä olisi sinulla hyvä olla lämpömittari.
Sitruunatoffee
(alkuperäinen ohje jota muuntelin itselle sopivaksi on täältä )
2½ dl sokeria1 rkl perunajauhoja
160 ml (eli n. 1½dl)glukoosisiirappia
120 ml vettä (eli n. 1,2 dl)
1 mm suolaa
1tl sitruuna aromia
muutama pisara keltaista väriainetta
Voitele vuoka erittäin hyvin, itselläni oli ihan tavallinen suorakaiteen mallinen uunivuoka
Sekoita isossa kattilassa kaikki muut paitsi maku-ja väriaineet.
Keitä seosta kunnes se saavuttaa 122 asteen lämpötilan. Siirrä heti pois liedeltä ja lisää maku-ja väriaineet hyvin sekoittaen.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja anna jäähtyä hetki.
Kun seos on jäähtynyt sen verran että pystyt koskemaan siihen, voitele kätesi voilla tai öljyllä ja nosta seos vuoasta. Muodosta seoksesta pallo ja ala venyttelemään sitä. Venytä ja kasaa palloksi aina uudelleen ja uudelleen, kunnes huomaat koostumuksessa selvän eron. Taffyn vetäminen tulee koko aika raskaammaksi ilmaantuessaan. Myös taffyn väri muuttuu kirkkaasta vaaleammaksi massan saadessa ilmaa.
Vedä vielä kerran pitkäksi, öljyä sakset tai veitsi ja pilko haluamasi kokoisia taffyja.
Kun seos on jäähtynyt sen verran että pystyt koskemaan siihen, voitele kätesi voilla tai öljyllä ja nosta seos vuoasta. Muodosta seoksesta pallo ja ala venyttelemään sitä. Venytä ja kasaa palloksi aina uudelleen ja uudelleen, kunnes huomaat koostumuksessa selvän eron. Taffyn vetäminen tulee koko aika raskaammaksi ilmaantuessaan. Myös taffyn väri muuttuu kirkkaasta vaaleammaksi massan saadessa ilmaa.
Vedä vielä kerran pitkäksi, öljyä sakset tai veitsi ja pilko haluamasi kokoisia taffyja.
Kääri leivinpaperista leikattuihin paloihin.
Kovat karkit
muokkaamani ohje alunperin täältä
Öljyä uunipelti kevyesti.
Sekoita sokeri, vesi ja glukoosisiirappi kattilassa. Keitä keskikovalla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 152 °C. Tähän menee aikaa, noin 20min
Ota kattila liedeltä, sekoita mauste ja elintarvikeväri joukkoon. Kaada massa öljytylle uunipellille.
Anna jäähtyä, kerää välillä massaa lastalla kokoon. Kun massa on jäähtynyt käsin kosketeltavaksi, muodosta siitä tankoja, jotka leikkaat esimerkiksi saksilla paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa, tämä on tärkeää etteivät pala jää kiinni toisiinsa.
Sekoita sokeri, vesi ja glukoosisiirappi kattilassa. Keitä keskikovalla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 152 °C. Tähän menee aikaa, noin 20min
Ota kattila liedeltä, sekoita mauste ja elintarvikeväri joukkoon. Kaada massa öljytylle uunipellille.
Anna jäähtyä, kerää välillä massaa lastalla kokoon. Kun massa on jäähtynyt käsin kosketeltavaksi, muodosta siitä tankoja, jotka leikkaat esimerkiksi saksilla paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa, tämä on tärkeää etteivät pala jää kiinni toisiinsa.
Mikäli massa ehtii jäähtyä liikaa saksittavaksi, lämmitä sitä hieman mikrossa niin että se hieman pehmenee ja saat jälleen leikattua paloja
Turkinpippuri fudge
alkuperäinen ohje on täältä
300g sokeria
200g fariinisokeria
200g glukoosisiirappia
3dl kuohukermaa
100g voita
ripaus suolaa
1pss turkinpippurirouhetta
Mittaa sokerit, siirappi, kerma ja voi kattilaan.
Lämmitä seosta puolella teholla, sekoitellen aina välillä.
Massa on tarkoitus saada noin 116 asteeseen, kun seos on saavuttanut 100 asteen lämpötilan on hyvä sekoitella hieman useammin.
Kun massa on saavuttanut halutun lämpötilan, ota se pois liedeltä, lisää suola ja turkinpippurijauhe.
Vatkaa massaa käsivatkaimella niin että seoksen väri muuttuu mattamaiseksi. Kaada tämän jälkeen massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan jäähtymään.
Kun massa on jäähtynyt, leikkaa paloiksi ja laita tarjolle tai kääri leivinpaperiin.
Säilytä jääkaapissa, suojattuna.
Seuraavaksi alan väsäämään mm. Daimia ja Dumleja joten niiden ohjetta luvassa viimeistään ensi viikon aikana. Makoisaa joulun odotusta!


Ei kommentteja:
Lähetä kommentti