lauantai 6. elokuuta 2016

Lomaherkkuja

Lasten loma on vienyt meitä mennessään ja siksi sekä blogi että leipominen ovat jääneet vähemmälle. Jotain on kuitenkin saatu aikaiseksi kun tarvittu eväitä esim. rannalle, tarjottavaa vieraille tai muuten vain herkutteluun.
Mokkapalat aka nokkapalat on meidän lasten ykkösherkkua ja resepti on muokkautunut meille sopivaksi vuosien varrella. Nyt jaan sen teillekin.


Nokkapalat (pellillinen)

Pohja
5dl jauhoja
4munaa
3dl sokeria
2dl maitoa
200g sulaa voita/margariinia
3rkl kaakaojauhetta
3tl leivinjauhetta
3tl vaniljasokeria

kuorrute
7dl tomusokeria
50g sulaa voita/margariinia
4rkl kahvia
1,5rkl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria


Aloita sulattamalla rasva, jotta se ehtii jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti nostellen munasokeri vaahdon sekaan, lisää maito ja sulatettu rasva. Levitä pellille ja paista 200 asteessa noin 15min.

Valmista kuorrute sulattamalla ensin rasva ja lisäämällä siihen muut ainekset. Levitä jäähtyneen pohjan päälle, koristele ja laita jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa paloiksi ja tarjoile. 



Kun vieraita on tulossa ja pakastimesta on perhe herkut syönyt, ei auta kuin katsoa kaapit sekä pakastimen tarjonta läpi ja toivoa parasta. Tämä vierasvara on klassikko johon on aina aineksia koska on niin muuntaumiskykyinen. Meidän tämän kertaisen version ohje tulee tässä.

Vadelmainen kääretorttu

Pohja

4munaa
1 ½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta
elintarvikeväriä

2rkl sokeria

Täyte
1 prk (2,5dl) vispikermaa
2tl vaniljasokeria
2-3dl vadelmia

kostutus
2tl sitruunamehua
1dl vettä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munasokerivaahtoon varovasti käännellen. Lisää halutessasi elintarvikeväri, me käytimme toisiksi nuorimman pyynnöstä pinkkiä väriä. Levitä  pellille ja paista 225 asteessa 5-8min. Ripottele paistuneen pohjan päälle sokeria, laita toinen leivinpaperi päälle ja kippaakylmälle pellille/tarjottimelle jäähtymään. Kostuta kääretorttu sitruunavedellä kauttaaltaan kevyesti. Tämä vasrmistaa ettei kääretosrtusta tule kuivaa, vaikka sitä säilyttäisikin vaikkapa seuraavaan päivään tai pakastaisi (meillä tosin hervemmin mikään säilyy seuraavaan päivään asti :D ) Valmista sillä välin täyte.

Vatkaa kerma kuohkeaksi, mausta vaniljasokerilla ja lisää sekaan vadelmat. levitä täytehieman jäähtyneen pohjan keskelle ja rullaa kääretorttu leivinpaperia apuna käyttäen tiiviiksi. Laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 30min ajaksi. 

 

Olemme lasten kanssa retkeilleet kesän aikana paljon milloin missäkin, joskus vain puistoihin, mutta eväät pitää olla matkassa. Hedelmät ja marjat ovat oivallisia eväitä, mutta jos lounasaika on lähellä, tarvitaan myös helposti syötävää suolaista evästä joka maistuu myös kylmänä. Voileivät ovat maistuvia mutta vaikeita ottaa mukaan koska vaativat viileässä säilytystä eikä puistoihin tee mieli raahata kylmälaukkua.
Näitä meillä on tehty myös iltapalaksi usein ja maistuvat myös kylmänä, ratkaisu eväsongelmaankin ovat siis vehnäpasteijat joihin ohje seuraavaksi.


Vehnäpasteijat jauheliha-riisitäytteellä

(noin 27kpl)   

Taikina
2,5dl vettä tai maitoa
15g tuorehiivaa
1muna
1tl suolaa
6,5dl jauhoja
150g pehmeää voita

Täyte
400g jauhelihaa
1 sipuli
mausteita oman mielen mukaan
1dl keitettyä puuroriisia

voiteluun muna

Sekoita hiiva, suola ja muna lämpimään nesteeseen. Lisää sekaan vehnäjauhot hyvin sekoittaen ja lopuksi pehmeä voi. Anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa liinan alla. Valmista sillävälin täyte.

Keitä puuroriisi ohjeen mukaan kypsäksi.
Paista jauheliha ja silputtu sipuli pannulla kypsäksi, mausta.
Sekoita jauheliha ja riisi keskenään.

ota takinasta puolet ja kaulitse levyksi, ota muotilla (esim. isompi kahvikuppi käy hyvin) pyöreitä kiekkoja pellille, laita täytettä noin puolilleen ja paina toinen puoli vedellä kostutetuilla sormilla hyvin kiinni. voitele pasteijjat munalla ja paista uunissa 200 asteessa noin 15min. Anna jäähtyä ja nauti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti