sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Lisää terveellisempää herkkua

Nyt tässä koittanut skarpata syömisten kanssa ihan oikeasti, mutta "ongelmaksi" muodostunut meillä käyvät vieraat, makean himo sekä leivontavimma - se tunne kun on pakko saada leipoa, ihan mitä vaan kunhan pääsee touhuamaan ja lopputuloksena on jotain ihanaa (ja sotkuinen keittiö :D ).
Meillä perheen ja lähipiirin yksi lemppari on ollut jo täällä blogissa aiemmin tehty porkkanakakku, no siihenhän tulee ihan mukavat määrät valkoista sokeri ja koska se on nyt ehdoton nou nou jotta siitä sokerikoukusta tässä päästäisiin, otin haasteeksi kehitellä terveellisemmän version kyseisestä herkusta, toki tämä on myös pienempi versio koska kooltaan muistuttaa enemmänkin kahvikakkua. Maku on silti lähes identtinen "oikean" kanssa.

PORKKANAKAKKU (vinkkiä ohjeeseen otin mm. täältä)


    • 4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
    • 2 dl kookossokeria
    • 2 dl öljyä
    • 2 dl maitoa tai vettä
    • 5,5 dl vehnäjauhoja
    • 0,5 dl perunajauhoja
    • 1,5 tl leivinjauhetta
    • 1,5 tl soodaa
    • ripaus suolaa
    • 1 tl kanelia
 Kuorrute
100 g margariinia
225 g maustamatonta soijatuorejuustoa
haluamaasi makeutusta, itse laitoin ripauksen koivusokeria
(mantelirouhetta)
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Voitele kakkuvuoka margariinilla.
Mittaa kulhoon sokeri, öljy ja maito/vesi. Sekoita.
Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne sokeriseokseen. Sekoita joukkoon raastettu porkkana.
Kaada taikina vuokaan ja paista sitä noin 35 minuuttia tai kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaa.
Anna jäähtyä.
Sekoita kuorruteen aineet yhteen ja levitä se kakun päälle. Koristele kakku halutessasi vaikkapa mantelirouheella.


No, koska porkkanakakku onnistui yli odotusten, oli pakko kokeilla vähän jotaiin muutakin ja koska pöydällä lojui muutamia ylimääräisiä banaaneja niin..

Banaani-kanelikakku 

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1½ dl perunajauhoja
  • 2 dl kookos sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • ripaus suolaa
  • 2 banaania
  • 2 ½ dl maitoa
  • 50g sulatettua margariinia


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet yhteen. Survo banaani toisessa kulhossa. Sekoita banaanisoseeseen maito ja margariini. Sekoita keskenään.
Voitele vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä hyvin. Nauti.

Jäkyttävän hyvät banaani donitsit
(nämä meni meillä kuin kuumille kiville - 2 kertaa :D)

3dl jauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl kardemummaa 
1 muna
2dl maitoa 
100g voita
2 banaania
3 rkl koivusokeria
2rkl kanelia
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele donitsipellit  (jos et omista niin nämä toimivat myös muffinimuodossa). 
Muussaa banaanit esimerkiksi haarukalla,  mausta 1rkl koivusokerilla.  Sekoita jauhot,  kardemumma ja leivinjauhe keskenään,  sekoita. 
Sekoita toisessa kulhossa muna, 50g sulatettua voita ja 2dl maitoa (itse käytin kauramaitoa).  Lisää jauhoseokseen.  Lisää banaanit ja sekoita tasaiseksi.  Pursota tai täytä lusikalla vuoat.  Paista uunissa noin 15min. 
Anna jäähtyä ja irrota vuoasta.  Sulata loput voista,  sekoita loput sokerista ja kanelit keskenään lautaselle. Voitele donitsit sulalla voilla ja pyöritä lopuksi kaneli-sokerissa.  Nauti suussa sulavista donitseista.  


Maukasta tammikuun jatkoa kaikille <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti